Sizin için önerilenler. Bunları okudunuz mu ?
Hızlanmayı ölçen eylemsiz sensörlerin kullanımı (PUSH, The Beast) ve yer değiştirmeyi ölçen lineer dönüştürücüler (GymAware, Open Barbell, Tendo Sport), Hız Tabanlı Antrenman (VBT), ağırlık sporlarında giderek daha popüler hale gelmiştir. Genel fikir, 1RM (1 Maksimum Ağırlık)’ ye göre yüklenir ve yer değiştirme hızı arasında bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin zaman içinde doğrusal ve kararlı olup olmadığını bulmayla ilgilidir. Bu yük-hız ilişkisi, yükün, belirli bir alıştırmada sabitlenmiş olan efor hızına göre seçileceğinden, moment formunun seviyesine göre daha iyi bir antrenman yöntemine izin verir (konuyla ilgili tam incelememizi okuyun).

Bununla birlikte, hıza dayalı antrenman, ister doğrusal ister eylemsiz dönüştürücüler olsun, temel olarak sensörlerin geçerliliğine (referans cihazlara göre doğru değerler verebilme yeteneklerine) ve duyarlılıklarına (bunların yüzlerce m / s’den hız farklılıklarını ayırt etme yeteneklerine) bağlıdır. GymAware kılavuzlu ve güdümlü olmayan hareketler üzerinde, kuvvet plakasına kıyasla referanslı doğrulanmış doğrusal dönüştürücüdür. Hız sensörleri ise, farklı hareketleri algılayan hız ölçer ve algoritmalara dayanır. Ana avantajları, lineer dönüştürücülerinkinden daha düşük bir fiyatta ve kablosuz olmaları ve bu nedenle kullanımının çok pratik olmasıdır. Ancak, bu tür cihazların çekici görünmesine rağmen, güvenilirlikleri açıkça gösterilmemiştir. Bu cihazların validasyonu her zaman açık değildir, “Push” gibi bazı cihazlar kılavuzlu egzersizler üzerinde iyi bir geçerlilik gösterir, ancak özellikle çok hızlı ve çok yavaş bar hızlarında kılavuzlanmamış egzersizler söz konusu olduğunda tam tersidir.
Deadlift sırasında Push’in geçerliliği ne durumda bunu inceleyelim…
Çalışma
Bu soruyu cevaplamak için, bu çalışmanın yazarları farklı cihazlarla (GymAware, Tendo ve PUSH) elde edilen ölçümleri, farklı 1RM nispi yükler sırasında karşılaştırmıştır. Bunun için, her biri vücut ağırlığının 1,5 katına eşdeğer bir yükü kaldırabilecek 10 kuvvet antrenmanı geçmişine sahip erkek sporcu ile çalıştılar. Protokol en az 72 saat ayrılmış 3 seanstan oluşuyordu. İlk oturumda, antropometrik verilere ek olarak, katılımcılar 1RM değerlendirdiler. Aşağıdaki iki seansta, tüm katılımcılar 1 maksimum tekrarın %20, %40 ve %60’ında 3 tekrar ve %80, %90, %100’ünde ise 1 tekrar yaptılar. . Her bir tekrar için, 3 cihazın güvenilirliğini ve hassasiyetini karşılaştırmak için ölçümler aynı anda GymAware, Tendo ve PUSH ile yapıldı.
Sonuçlar ve Analizler
Bu çalışmada PUSH’nin GymAware ile karşılaştırıldığında, test edilen 120 tekrarın hepsinde veya ortalama hızın ve maksimum hızın ölçümü için 6 göreceli yoğunlukta geçerli olmadığını göstermektedir. GymAware ile Tendo karşılaştırıldığında, elde edilen hız ölçümleri, test edilen 120 tekrar birleştirildiğinde, yoğunluklar ayrı ayrı gözlendiğinde ortalama olarak 1 maksimum tekrarın %80 ve %90’ında orta ila büyük farklar bulundu. GymAware ile maksimum hız için 1 maksimum tekrarın %20, %40 ve %60’ında güçlü bir şekilde ilişkili olduğu görüldü.


Kaynak
- Chéry C and Ruf L. Reliability of the load-velocity relationship and validity of the PUSH to measure velocity in the Deadlift. J Strength Cond Res Article in Press, 2018.
Ahmet ADAŞLIK
Paylaşımlardan anında haberdar olmak istiyorsanız
beğenmeyi ve
takip etmeyi unutmayın 🙂
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR !
EMEĞE SAYGI İÇİNLÜTFEN PAYLAŞIRKEN KAYNAĞINI BELİRTEREK PAYLAŞALIM…
Sizin için önerilenler. Bunları okudunuz mu ?